Gietvloeren

Waarom een gietvloer en welke dan?
Tegenwoordig kunt u wat betreft vloeren en vloerkeuze dagenlang op internet doorbrengen. Het is maar wat u er voor over heeft en welke smaak u zelf heeft. De trend is nog steeds strak, tijdloos, modern, vlak en naadloos. Het liefst vormt de vloer een zeer neutrale achtergrond. Hij mag niet teveel opvallen en hij moet duurzaam en onderhoudsvrij zijn. Gietvloeren zijn bij uitstek het middel om tegemoet te komen aan al deze eisen op het gebied van woninginrichting, stijl en duurzaamheid. Gietvloeren zijn naadloze afwerkingen, geheel kras- en slijtvast en zijn in duizenden kleuren aan te brengen. Er bestaan in hoofdzaak twee verschillende categorieën gietvloeren:

Epoxy vloeren worden veelal toegepast binnen een industriële omgeving, polyurethaan (PU) vloeren steeds vaker in woningen en kantoren. De eerste categorie is zeer bestand tegen allerlei zware mechanische en chemische belastingen. Omdat epoxy twee keer zo sterk is als normaal beton, kan er met allerlei vervoersmiddelen overeen worden gereden zonder dat de vloer daaronder leidt. PU gietvloeren zijn wat buigzamer en flexibeler. De ideale oplossing om een badkamer waterdicht te maken en om een woonkamer een prachtige glimmende of matte glans te geven. Binnen de twee categorieën bestaat er een enorm assortiment aan soorten gietvloeren. En dan hebben we het nog niet eens over troffelvloeren of grindvloeren die eigenlijk een buitencategorie vormen.

Wat doet een professionele gietvloerspecialist?
Het liefst laat u het aanleggen van een gietvloer niet over aan een aannemer. Hoewel veel bouwers het er even bij denken te kunnen doen, is het aanbrengen van een gietvloer een vak apart. Niet alleen is de behandeling van de ondergrond cruciaal voor het uiteindelijke resultaat, ook de werkomstandigheden voor het aanbrengen van de vloer vragen om specifieke kennis op het gebied van Arbo en gezondheidsaspecten. U kunt eens een kijkje nemen op www.g-vloeren.nl, die blijkbaar nogal wat ervaring heeft in de aanleg van dit type producten. Maar er bestaan in Nederland honderden aanbieders van gietvloeren, soms specialisten die wat meer doen met hetzelfde product en anderen die een gehele range aan gietvloeren aanbieden. Hoe het koren van het kaf te scheiden? Dat begint uiteraard al bij de offerteaanvraag. Een complete offerte geeft specifiek aan onder welke voorwaarden er gewerkt gaat worden. Ook zal de echte professional garantie kunnen bieden op de kleurechtheid van de vloer.

Design gietvloer kost wat meer
Een design gietvloer is duurder dan een simpele epoxy vloer. Deze categorie producten bestaan veelal uit hoogwaardige alifatische PU gietvloeren die niet vergelen en die met speciale topcoatings worden behandeld. Alifatisch wil eigenlijk zeggen dat vervuiling niet kan intreden omdat de substantie geheel waterafstotend is. Design gietvloeren behouden hun kleur tot in lengte van jaren en zijn bovendien het ideale product om ook de badkamer een zeer onslijtbare afwerking te geven.