De woonkamer voorzien van kunst

De woonkamer voorzien van kunst

Eén van de belangrijkste kamers van de woning is de woonkamer. Voor veel mensen is het na de slaapkamer de plek in huis waar het meeste tijd wordt doorgebracht. De woonkamer is de plek waar het ‘gezinsleven’ plaatsvindt, maar ook de plek waar gasten worden ontvangen. Veel mensen eten in de woonkamer, kijken er televisie, lezen er een boek of spelen er een spelletje.
De inrichting van de woonkamer is erg belangrijk voor het bepalen van de sfeer. De meubels, de gebruikte kleuren op de muren, de gebruikte meubels maar ook kunstwerken kunnen aan de muur of op een tafel of bijzettafeltje kunnen een bijdrage leveren aan de sfeer. Wanneer je kunst in de woonkamer wilt plaatsen, moet je dat niet één-twee-drie beslissen. Meestal gaat daar een langere tijd overheen, waarbij je goed moet nadenken over het thema, de kleuren en de grootte van het kunstwerk. Bij deze hebben we enkele tips samengesteld voor mensen die op het punt staan kunst aan te schaffen voor in de woonkamer.

De gebruikte kleuren

Eigenlijk kan men in elk interieur wel een bepaalde basiskleur herkennnen. Zo kunnen er koude of warme kleuren gebruikt worden, daarnaast kan een kamer bijvoorbeeld ook in een landelijke stijl zijn ingericht, waarbij zachte kleuren zoals gebroken wit, grijs en bruin worden gebruikt. Bij het aanschaffen van een schilderijn moet men letten op de ondertoon die in het interieur terugkomt. Wanneer in een kamer veel koude kleuren zijn gebruikt, zal een schilderij in warme kleuren hier minder goed bij passen.

Let op de grootte van de ruimte

Bij het kopen van kunst en zeker bij het kopen van schilderijen is het belangrijk om rekening met de grootte van de ruimte te houden. Schilderijen zijn er in verschillende vormen en maten, een kunstwerk moet niet te groot zijn voor een bepaalde ruimte of een bepaalde muur, maar wanneer een kunstwerk eigenlijk te klein is op een erg grote muur komt het ook niet goed tot zijn recht. Daarom moet er goed naar de juiste verhouding worden gekeken.

Een goede orientatie

Bij het kopen van kunst is het belangrijk om je van te voren goed te orienteren op alle mogelijkheden. Tegenwoordig kun je zelfs online schilderijen kopen, het voordeel hieraan is dat je eigenlijk op een vrij eenvoudige manier een kijkje kunt nemen in vele verschillende gallerijen, zonder dat je daarvoor van stad naar stad moet. Het nadeel is dan wel vaak dat je het kunstwerk niet in ‘levende lijve’ ziet. Vele online kunst gallerijen bieden daarom de mogelijkheid om een kunstwerk binnen 14 dagen kostenloos terug te sturen.