Hoogwaardige PU gietvloeren

Hoogwaardige PU gietvloeren

Interieurinrichting op basis van hoogwaardige PU design gietvloeren
Op het gebied van interieurdesign en vloeren zijn de laatste tien jaar forse sprongen gemaakt. Waren het in het verleden alleen nog de wat rijkere particulieren die het zich konden permitteren, het zijn nu ook gewone modale huizenbezitters waarvoor een designvloer in het verschiet ligt. Buiten houten delen of marmoleum, het standaard kliklaminaat of het zachte tapijtje, kunt u nu PU design gietvloeren laten aanbrengen die uitstekend passen bij modern meubilair en een stijlvolle inrichting. Natuurlijk is het zo dat u voor PU gietvloeren iets meer betaald per m2 dan laminaat, maar daar staat ook wat tegenover. PU design gietvloeren gaan zeker 20 jaar mee en zijn zeer gemakkelijk te reinigen. Deze onslijtbare kunststof afwerkingen zijn bestand tegen allerlei belastingen en vloeistoffen. Het enige dat u nodig heeft is een dweil en wat lauw water om de vloer weer fris te krijgen.

Wat zijn PU design gietvloeren?

In de gietvloerenbranche bestaat er een enorm verschil in prijs en kwaliteit. Maar wat is een gietvloer nou precies en hoe wordt deze aangebracht? Een gietvloer is een dunne afwerklaag van soms maar een paar millimeter dik. Men maakt verschil tussen polyurethaan (PU) gietvloeren en epoxyvloeren. Deze laatste wordt vaker toegepast binnen fabrieken en productiecentra omdat epoxy oersterk is en een zwaardere mechanische en chemische belasting aan kan. Polyurethaan (PU) gietvloeren zijn prima geschikt voor interieurs van woningen en kantoren, voor vloeren van sanitaire ruimten, voor woonkamers en keukens. Dit type gietvloeren is over elke ondergrond aan te brengen maar vaak is er nog wel een voorbehandeling van de ondergrond nodig. De uiteindelijke gietlaag wordt gemaakt door twee componenten te mengen op de werkvloer. Meestal is dat een verharder en het polyurethaan- of epoxysubstraat zelf. Daarna wordt met een vlakspaan (net als bij stucwerk) de substantie over de vloer uitgesmeerd. Daarna worden coatings toegepast om de gietlaag extra bescherming te geven.

Hoogwaardige PU gietvloeren

Sommige gietvloeren kunnen verkleuren onder invloed van UV-straling. Deze goedkopere PU gietvloeren zullen na verloop van tijd een gele waas krijgen. Meestal ligt dit ook aan de gebruikte topcoating die van slechtere kwaliteit is. Er bestaan evenwel producten die minder snel verkleuren, de zogenaamde alifatische gietvloeren. Alifatisch betekent dat de gebruikte stoffen geen reactie kunnen aangaan met water of andere vloeistoffen. De stoffen waar de gietlaag uit opgebouwd is, zijn a-polair en vormen geen scheikundige verbinding met water. Dit heeft zo zijn voordelen. Het is namelijk zeer belangrijk dat de gietvloer geheel waterafstotend is en dat er dus geen vuil kan doordringen in de gietlaag.